100 Yılın Yazarları

Kullanıcı Adı: Sürekli Bağlı Kal
Şifre:

Divanda Arama Yapın
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et Okunmadi Say Bu Konuyu Gönder Yazdir
Gönderen Konu: 100 Yılın Yazarları  (Okunma Sayısı 2063 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Firari Fırtına

İleti Sayısı: 92

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : 09 Mart 2007, 17:56:26 »

Marcel Proust

10.07.1871 -18.11.1922

"Kaybolmuş Zamanın Peşinde"

Fransız yazar ve modern edebiyatın temsilcisi Proust, benliğin zaman içindeki psikolojik değişimini anlattı. Güncel ve eski olayları bir bütün haline getirerek insanın ruhsal yaşantısını işliyordu.

Proust varlıklı bir tıp profesörünün oğlu olarak Auteuil'de doğdu ve Paris'te büyüdü. On yaşındayken ilk kez bir astım krizi geçiren çocuk, bundan böyle hastalığın pençesinden kurtulamadı.

Buna karşın okulunu başarılı bir öğrenci olarak bitirdi ve askerlik hizmetinden (1889) sonra Siyasal Bilgiler fakültesine girdi, ayrıca Sorbonne'da felsefeci Henri Bergson'un derslerine girdi.

Ebeveyninin varlığı sayesinde rahat yaşamı garanti altına alındığından, mesleki bir eğitime gerek görmedi. Proust kendini tamamen ilk yazarlık denemelerine verebildi. Düzyazıları ve makaleleri 1892'den sonra gazete ve dergilerde çıktı.

1896: Les plaisirs et les jours Proust 1895-1900 yılları arasında eğitim bakanlığında çalıştı. Bu zaman içinde Les plaisirs et les jours (Hazlar ve Günler, 1896) adlı öykü kitabını yazdı. Pek başarılı olamayan bu yapıtında ilk kez asıl konularına yer verdi: Yabancılık çekilen bir dünyadaki yalnızlık ile kendi kimliğinin arayışı içindeyken aşk, hastalık ve zamanın etkileri.

1896-1904: Jean Santeuil Üzerindeki Çalışmaları Proust izleyen sekiz yılda tamamlanmasına çok az bir zaman kala düş kırıklığına uğrayıp yırttığı ama atamadığı bir roman yazmakla meşgul oldu. Ancak 1952'de Jean Santeuil adı altında yayınlanan bu yapıt, Proust'un sonraki başyapıtı A la recherche du temps perdu için bir tür hazırlık çalışması oldu. Jean Santeuil'in odak noktasını anlatıcının sübjektif öyküsü oluşturmaktadır. Proust geçmiş olaylarla ilgili duyguların, içinde bulunduğumuz anda yaşananlardan daha kuvvetli olduklarını kanıtlamak istiyordu. Bunu yapabilmek için her şeyin iki kez anlatıldığı bir anlatım biçimi geliştirdi. Birinde olayın gerçekten olup bittiği zamanı, diğerinde sonradan akılda kalanları anlatıyordu.

1904-08: Anlatım Tekniğini Mükemmelleştirmesi O tarihe kadar birlikte yaşadığı annesinin 1905'te ölmesi, Proust'un özel hayatındaki en etkili olaydı. 34 yaşındaki eşcinsel yazar için annesi hayatındaki en önemli kadındı. Geçirdiği sinir buhranından ve gördüğü tedaviden sonra Proust, deneme yazılarında önemli edebiyatçılarla felsefecileri inceledi. Bunların başında, çalışmalarını Fransızcaya çevirdiği İngiliz John Ruskin ve eleştirilerinin hedefi olan Charles Augustin Sainte-Beuve geliyordu. Bergson'un bilgi kuramı üzerinde çalışması, Proust'un anlatım tekniğini düzeltmesini sağladı. 1908'de yazdığı Pastiches et melanges (Taklitler ve Seçmeler) (yayın tarihi: 1919) yeniden, sonra yazacağı başyapıtı için bir tür ön çalışması oldu.

1913: A la recherche du temps peru Proust 1908'den sonra tamamen inzivaya çekilerek hiç ara vermeksizin yedi bölüme ayırdığı başyapıtı A la recherche du temps perdu (Geçmiş Zaman Peşinde) adlı dizi romanı üzerinde çalıştı. (Bu roman 1927'ye kadar 15 cilt ve yedi bölüme ayrılmış olarak çıktı).

1913'te ilk bölümü olan Du cöte de chez Svcann (Swann'ların Semtinden) çıktıktan sonra onu izleyen diğer bölümler A l'ombre deş jeunes filles an fleurs (Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde, 1918), Le cöte du Guermantes (Guermantes'lerin Semtinden, 1920/21), Sodome et Gomorrhe (Sodom ve Gomorra, 1921-23), La prisonniere (Mahpus Kadın, 1923), Albenine disparue (Kaybolan Albenine, 1925), Le temps retrouve (Yeniden Kazanılan Zaman, 1927) yayınlandı. Bu dizide otobiyografik bir hava bulunmaktadır ve yapıt birbirine paralel iki düzlemi birleştirmektedir: Romanın yazılışı (anımsama olayı) ve geçmiş olayların eski otantikliği içinde hatırlanması. Proust'un yaşantısından alınan tek tek epizotlar, burjuvazinin tam bir tablosu ve en ince ayrıntılarına kadar araştırıp anlattığı aristokrasinin çöküşü olarak yoğunlaşırlar. Proust bunu yaparken, şimdiki zamana ve geçmişe ait bilinç içindekileri, çağrışımlı olarak birleştirebilmek amacıyla olayları kronolojik bir sıraya koymadı.

Geçmiş zaman anımsama yoluyla ve böylelikle (birinci şahıs olarak öyküyü anlatan kişinin içsel birliğine uyan) kayboluşu zaman yeniden kazanılmaktadır. Sürekli geriye bakışlarla yaşam daimi bir dolaşım halindedir. Bunun sonucu: Roman dizisinin sonunda şair (Proust) kendi yaşantısını anlatan (önündeki) romanı yeniden yazmaya karar verir. Anlattığı düşünceleri doğrudan doğruya yansıtabilmek için edebi teknik olarak iç monologu kullandı. Proust 1922 yılında, 51 yaşında Paris'te hayata gözlerini yumdu.
Bu İletiyi Yöneticiye Bildir/Şikayet Et   Kayıtlı

.....
Ellere Güzel Bana Kötü Ömrü Neyleyim
Belki Nankörüm Asiyim Ama Ben Böyleyim
Herkes Mutlu Olsun Diye Hiç de Rol Kesemem
Fırtınayım Ben Meltem Gibi Sakin Esemem
.....
Firari Fırtına

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : 09 Mart 2007, 17:57:47 »

Maxim Gorki

28.3.1868 -18.6.1936

"Sosyalist Gerçekliğin Babası"

Sovyet yazarı Gorki öykülerinde ve dramlarında ülkesinin toplumsal mağduriyetini işler. Başlangıçta sistemi eleştiren yazar 1931'den sonra bütünlüklü, ideolojik bir edebiyatın propagandasını yaptı.

Gorki, Alekseyi Maksimoviç Peşkov olarak Nişni Novgorod'da dünyaya geldi. Marangoz olan babası çocuk üç yaşındayken öldü. Annesi 1887'de ölünce, on bir yaşındaki çocuk büyükannesiyle büyükbabasının evinde kalarak ayakçı, liman işçisi ve bulaşıkçı olarak çalıştı. Öğretmen olmak için beslediği umutlar gerçekleşmeyince delikanlı intihara kalkıştı.

1892'den Sonra: Hayata küskün Peşkov izleyen yıllarda gezgin işçi olarak ülkeyi dolaştı. Devrimci çevrelerle bağlantısı yüzünden birkaç kez hapse düştü. 1892'de Gorki (Hayata Küskün) olarak imzaladığı Makar Çudra adlı romantik öyküsünü yazdı. Aynı yıl doğduğu kente dönerek bundan böyle yazarlıkla meşgul oldu. Lumpen proleterlerin ve asosyallerin dünyasını anlatan melodramatik öyküleri çok sayıda gazetede çıktı. Gorki 1896'da Yekaterina Volşina ile evlendi, iki yıl sonra tüm öyküleri iki ciltlik bir kitap halinde çıkınca Gorki anında ünlendi. 1899'da tüccarları ve toplumsal zorunluluklara karşı mücadeleyi konu alan Foma Gordeyev adlı ilk romanını yayınladı.

1902'den Sonra: Dramlar 1902'de Gorki'nin küçük burjuvazinin modası geçmiş ataerkil geleneklerini gözler önüne seren Meşçanye (Küçük Burjuvalar) adlı ilk tiyatro oyunu sahnelendi, ikinci oyunu Na dne (Gece, 1902) dünya çapında başarıya ulaşmasını sağladı. Sefil bir mekânda geçen bu oyunda, Luka adlı serseri her bir sığınmacı için bir umut hazır bulundursa da bu umudun gerçekleşmesini işsiz güçsüz beklemekten hepsinin de kolu kanadı daha da kırılır. Aralarında bir tek, duruma ayak uydurmak istemeyip mücadele etmek isteyen Satin, ayrıcalıklı bir konuma gelir. Gorki iki yıl sonra Datşniki (Yazlıkçılar) adlı yapıtında Rus entellektüellerini sergiledi. Yazlıkçıların sorunları ve konuşmaları, halkla olan bağlantılarını yitirdiklerini gösterir. Bu dram, tıpkı 1905'te yazdığı Deti Solntscha (Güneşin Çocukları) gibi Gorki'nin yeni bir proleter/devrimci aydınlar sınıfı talep etmesinin ifadesidir.

1906-13: Dış Ülkelerde 9.1.1905 tarihinde Peterssburg'da meydana gelen Kanlı Pazar'ın tanıklarından biri olan Gorki, Çarlık Rejimine karşı bir beyanname yayınladı. Bunun üzerine tutuklanan Gorki, ancak dünya çapında protestoların yükselmesi üzerine sonra serbest bırakıldı. Gorki aynı yıl Rusya Sosyaldemokrat İşçi Partisine katıldı. Gorki siyasal takibattan kurtulabilmek ve dış ülkelerde devrim için propaganda yapabilmek amacıyla 1906'da, hayat arkadaşı aktris Maris Fyodorovna Andreyeva ile birlikte Rusya'yı terk etti.

Aynı yıl Matj (Ana) adlı romanı yayınlandı. Burada devrimci olan bir işçi çocuğunun ve oğlu tutuklandıktan sonra onun işini sürdüren bir annenin öyküsü anlatılmaktadır. 1908'de Wragi (itiraf) adlı oyunu yayınlanlandı. Gorki bu yapıtında sosyal/devrimci ve dinsel tasavvurlarının bir sentezi olan kendi ideolojisini geliştirdi, izleyen yıllarda devrim ve başlayan sınıflararası mücadele Gorki'nin yapıtlarına egemendi.

1920'den Sonra: Politik Anlaşmazlıklar Gorki 1913 yılında yeni kurulan Pravda adlı günlük gazetenin elemanlarından biriydi. Aynı yıl içinde, yedi yıl kaldığı Kapri adasından bir genel af üzerine yurduna döndü. 1917 Ekim Devriminden sonra Gorki iç savaşa ve linç adaletine şiddetle karşı koydu. Çok sayıdaki yazarı takibattan kurtardığı gibi, ülkesinin kültürel kalkınmasında aktif bir rol oynadı. Ne var ki, aradan çok geçmeden Gorki, insanlık dışı taşkınlıklarını alenen eleştirdiği Sovyet sistemiyle çelişkiye düştü. 1921'de ülkesini terk ederek bundan sonraki yıllarını Almanya'da ve Çekoslovakya'da geçirdi. İki yıl sonra Moi universitety (Benim Üniversitelerim) adlı yapıtıyla üç bölümlük roman otobiyografisinin son cildini sunmuş oldu. (ilk cildi: Detstvo (Çocukluğum) 1913/14; ikinci cildi: V lyudyah (Yabancı İnsanlar Arasında, 1916). Gorki 1924'ten sonra yaşadığı Sorrento'da (İtalya) çok sayıda edebi portreye imza attı.

1934'ten Sonra: Gerçekçilik Gorki 1931'de Sovyetler Birliği'ne döndü. Bir yıl sonra doğduğu kente Gorki adı verildi. Gorki 1934’te Sovyet Yazarlar Birliği başkanlığını üstlendi ve Sosyalist Gerçekçiliğin edebi çalışmalar için bağlayıcı olacağını ilan etti. Edebiyat gerçeğe sadık tasvirler sunmalı ve bunu yaparken sosyalist ideolojiye sadık kalmalıydı. Gorki 1963 yılında 68 yaşında Moskova'da zatürreden öldü. Rus Devriminin tarihini anlattığı dram serisini tamamlayamadı.

.....
.....
kurşuni
« Yanıtla #12 : 27 Haziran 2007, 19:59:47 »

ben şu an ekmeğimi kazanırken adlı bir eserini okuyorum tatilde olmama rağmen kendimi kitabı okumaktan alıkoyamıyorum bence çok güzel yazıyor kendinizi hikayenin içinde hissediyorsunuz tavsiye ederim.
HCRTRMN

İleti Sayısı: 272

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : 29 Aralık 2007, 01:44:41 »

Hiç Türk yok mu?

HAYATTA EN BÜYÜK EĞLENCE, BAŞKASININ YAPAMAZSIN DEDİĞİNİ YAPMAKTIR.

Wolter Bagehot
Firari Fırtına

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : 29 Aralık 2007, 01:48:20 »

Vardır olmazmı ??

Orhan Pamuk aday gibi .. Ama net değil , zaman ne gösterir bilinmez ...

Sevg ...

.....
.....
HCRTRMN

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #15 : 29 Aralık 2007, 01:52:15 »

Orhan Pamuk mu?  Onu herkes yüzyılın yazarlarından kabul etse bile ben Türküm diyen bir kimse  kabul etmez bence, edemez...

Wolter Bagehot
Firari Fırtına

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #16 : 29 Aralık 2007, 01:53:57 »

Dünya bunu isterse yapar . Türk olana bunu sormasına gerek yok . Adama ödül vermedilermi . Verdiler , bunuda verirler ...

Sevg ...

.....
.....
HCRTRMN

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #17 : 29 Aralık 2007, 01:55:43 »

Dünya yapsın yapacağını bakalım..

Wolter Bagehot
Firari Fırtına

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #18 : 29 Aralık 2007, 01:57:52 »

Büyük olan Türk Milletidir , dünya değil .

Onlar ne yaparlarsa yapsınlar , Bizim kabulümüz başta gelir . O açıdan rahat olunuz .

Sevg ...

.....
.....
GERİLİM90

İleti Sayısı: 9

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #19 : 13 Mayıs 2008, 16:18:07 »